Hyra motorcykel

Att hyra en motorcykel i Goa är ett utmärkt sätt att lära känna omgivningen och få se lite mer än bara strandkanten. Det är både enkelt och billigt att hyra motorcykel, det kostar ca 300 rupies för en Bajaj och ca 600 rupies för en klassisk Enfield. Man behöver oftast varken visa legetimation eller körkort.

Vägarna i Goa är förskräckliga jämfört med våra svenska vägar, men jämfört med många Indiska vägar är dom riktigt fina. Om man håller sig på motorvägan (Highway 17) är det krav på att föraren skall ha hjälm, detta krav finns inte på småvägarna även om det givetvis är att rekommendera.

Trafiken på de små vägarna är ganska lätt, men man skall ändå räkna med att möta en buss eller lastbil då och då, och alltid vara beredd på att det komma komma en ko eller gris springades över vägen.

Dom flesta motorcyklar är på 125cc, så det är ju inga monstermaskiner, enfieldsen är på 350 eller 500 cc. Det kan vara värt att tänka på att växlarna på Enfields normalt sitter på ”fel” sida.

Bensinen i Goa kostar ca 50-60 rupies per liter och man köper den i de flesta små kiosker eller affärer längs vägen. Den säljs i begagnade vattenflaskor.

För den som inte vill ge sig på att köra motorcykel så hyrs det även ut vespor (Tänk EU-moped), dessa brukar kosta ca 150-200 rupies per dag att hyra.

Det fins kartor att köpa på flera ställen i Goa, det är bara att fråga runt. Be om en karta med småvägarna utmärkta och se till att den är någorluna nytryckt. Kommer man vilse är det bara att stanna någon och fråga om vägen, indier är mycket hjälpsamma och svarar gärna på dina frågor. Det kan vara bra att fråga flera olika personer eftersom dom hellre svarar fel än står utan svar på din fråga.

Om du blir stoppad av polisen och saknar hjälm på motorvägen eller saknar körkort brukar det vara mellan 300 och 500 rupies i ”böter”. Om du faktiskt inte har körkort och vill slippa undan lätt och smidigt kan det vara bra att låta en femhundring ligga i passet när du lämnar över det. Att muta en trafikpolis som inte är korrupt kan resultera i mycket höga böter.