Hus i Goa

Utlänningar (t.ex. Svenskar) får inte äga mark eller fast egendom i Indien om man inte lagligt spenderat mer än 6 månader i landet, turistvisum utfärdas på maximalt 6 månader.

Lösningen är att starta ett förtag i Goa. Utlänningar får äga 100% av indiska företag och företaget kan i sin tur äga både mark och hus.

En mer detaljerad artikel om att starta ett företag i Goa hittar du i menyn till höger under Företag i Goa.

När du hittat en bit land du är intresserad av är det mycket viktigt att du anlitar en advokat för att hjälpa dig undersöka att marken verkligen ägs av säljaren och ingen annan. Det är inte ovanligt att marken ägs av hela släkten tillsammans, vilket kan innebära att den som säljer inte är helt överens med de övriga och du kan få stora problem i framtiden.

Det är ytterst viktigt att inte muta poliser eller andra tjänstemän, den som ger sig in i gråzonen kommer aldrig där ifrån. Så länge du följer lagen till punkt och pricka kan du känna dig betydligt säkrare än om du skulle tumma på reglerna.

Det är också viktigt att se till att man får bygga på marken du funderar på att köpa, bland annat finns en regel i Goa som säger att man inte får bygga närmare stranden än 500 meter. Alla hus som ligger närmare är byggda innan regeln kom, eller fuskbyggen. Om du bygger utan tillstånd riskerar du att bli av med huset.. Även här är det viktigt att konsultera en advokat och inte bara lyssna på den som säljer marken.

Innan du bygger måste du söka bygglov, precis som hemma. När du väl skall börja bygga huset är det bra att själv vara på plats, många lokala byggfirmor skäms inte för att utnytja utlänningar, ta överpriser och jobba dåligt. Det bästa är om du själv eller någon du känner kan vara med och bygga huset.

När du letar efter hus eller mark att köpa, ha i åtanke att alla som lägger ut sina objekt till salu på nätet vet också att verkligen ta betalt. Det bästa är om du åker till området du är intresserad av och pratar med en lokal mäklare och spenderar mycket tid där innan du gör din investering.

Det finns även alternativa sätt att köpa hus eller lägenhet i Goa, bland annat har en svensk-indisk familj byggt och sålt lägenheter i Calangute, dessa lägenhetsköp är mig veterligen inte juridiskt korrekta eftersom det är utlänningar som ”köpt” lägenheterna. Vid en eventuell tvist i domstol i Indien skulle köpet ogilltigförklaras