Fakta om Goa

Goa är en stat på indiens västkust. I Goa finns det många stränder och städer och det är ca 13 mil från norr till söder. Åker man på semester till Goa så brukar man prata om norra och södra Goa, mer om det nedan. Här är lite snabbfakta om Goa.

  • Invånaranal: 1 420 000 (2006)
  • Befolkningstäthet: 383/km²
  • Yta: 3,702 km²
  • Tidszon: IST (UTC+5:30)
  • Huvudstad: Panaji (Panjim)
  • Största stad: Vasco da Gama, Goa
  • Huvudspråk: Konkani, marathi samt engelska
  • Bäst tid att besöka: Oktober till Mars
  • Regnar Mest: Juni till September

Norra Goa

Förr var norra Goa känt för sina fester, ravepartyn i Anjuna och Vagator drog många besökare. Detta är dock förändra, myndigheterna vill tvätta bort drog-stämpeln från staten och det finns numera en lag som säger att man inte får spela hög musik efter klockan 22.00. I norra Goa är det mer drog-liberalt än i söder och det är inte ovanligt att bli erbjuden diverse droger.

I norra Goa ligger både Anjuna där det varje onsdag arrangeras en gigantisk och absolut sevärt marknad, och Arpora där det på lördagskvällarna är nattmarknad, även denna är absolut värd ett besök.

 

Det finns många intressanta platser tätt intill varandra i norr, och om man åker charter till Goa så hamnar man nästan alltid på Calangute/Baga/Candolim, den mest exploaterade stranden där du dock har det mest aktiva nattlivet och även närheten till mycket intressant. Den strand som skiljer sig mest från dom andra är Vagator där man bor på en klippa med utsikt över havet.

Många som övervintrar i Goa väljer att göra detta i Arambol.

Södra Goa

I söder är det något lugnare än i Norr. Även om drogerna finns så är det inte lika ofta man blir erbjuden något. Här ligger Palolem, Goas vackraste strand. De små och obetydligt trafikerade vägarna lämpar sig utmärkt för en motorcykeltur. I söder ligger även Agonda, en strand som passar den som vill komma bort från barer och stök. Agonda har på senare år blivit mycket populärt bland dem som utövar Yoga. Patnem som ligger söder om Palolem är populärt bland barnfamiljer.

Norr eller söder?

Om det är din första gång i Goa så bör du verkligen resa runt och hitta just ditt favoritställe. Lyssna inte för mycket på andra utan prova och se vad du gillar. På två veckor i Goa hinner man besöka flera stränder och skapa sig en egen uppfattning.