Historia

På 300-talet före Kristus var Goa en del av Mauryariket, som styrde från Nordindien. Därefter var det flera olika hinduiska och muslimska dyastier som slogs om och härskade över Goa innan portugiserna kom och ockuperade området år 1510. Portugisernas syfte var framför allt att leta efter kryddor. Det var en otrolig efterfrågan på peppar i Europa, och det var nästan lika värdefullt som guld. Det handlade även om att skaffa sig baser i Aien, så att man kunde få kontroll över kryddhandeln mellan öst och väst.

Portugiserna byggde en fantastisk stad, ”Old Goa”, som på 1700-talet hade 300.000 invånare, fler än London och Lissabon. I början av 1800-talet flyttade man huvudstaden till Panaji (Panjim) som på den tiden bara var ett muslimskt fort och en fiskeby. Old Goa förföll och Panaji växte istället. De kyrkor och kloster man byggde i Goa har idag utsetts av UNESCO som en del av världsarvet.

 

Portugiserna ockuperade Goa ända fram till 1961 – 14 år efter det att britterna hade lämnat Indien. Indierna försökte förhandla med den dåvarande portugisiska dikatorn, Salazar, om ett övertagande. När man bara blev bemött med ointresse bestämde sig Indien för att ta tillbaka Goa ändå. Det hela började med att portugisiska trupper, som var stationerade på en ö en mil söder om Goa öppnade eld mot en indisk fiskebåt. Nu hade Indien en ursäkt för att gå till attack. Den 17 december 1961 startade man ”Operation Vijay”.

Men nästan inga skott hördes denna decemberdag. De små portugsiska trupperna med sina ålderdomliga vapen insåg snabbt att det var lika bra att ge upp med en gång, vilket förmodligen gör Goas erövring till en av historiens fredligaste invasioner. Allt var klart på ett par dagar och Portugals 450 år långa äventyr i Indien var slut.

Först styrdes Goa som ett unionsterritorium från Dehli, men 1987 blev Goa en egen delstat med eget parlament och egen regering.