Palolem

Palolem anses av många vara den vackraste och mest paradisiska stranden i hela Goa. Sanden är vit, vattnet varmt och palmerna böjer sig ut över stranden. Hit kommer de allra flesta för att ta det lugnt och relaxa, inte som i norra Goa där det finns betydligt fler nattklubbar, ravepartyn och charterresenärer.

De stora hotellkomplexen lyser med sin frånvaro. Här finns istället ”cocohuts”, alltså hyddor byggda av bambu och palmträ längs hela stranden. När säsongen är slut rivs alla cocohuts, för att sedan byggas upp på nytt efter att monsunen är över. Detta på grund av en lag i Goa som skall skydda stränderna från att bli för exploaterade. Det är häftigt att åka hit när monsunen fortfarande pågår, och se den folktomma, ensamma sranden, utan bebyggelse och utan turistshoppar. Många tycker att det är då Palolem är som bäst!

När hippiesarna övergav stranden, för ca 10 år sedan, till förmån för backpackers, familjer och andra som reser utanför charterbolagens rutter så växte antalet restauranger, hyddor och butiker.

Än så länge finns den enkla känslan kvar i Palolem, men det växer mer och mer för varje år. Vem vet när Palolem börjar likna Calangute?