Panjim

Panjim är huvudstaden i Goa, och känns verkligen inte som en traditionell Indisk stad. Att Goa var portugisiskt syns tydligt här. Det känns som en gammal portugisisk stad med smala gränder, husen målade i rött, gult och blått, tegeltak och små balkonger. Butiker har portugisiska namn och trots att det är en stat-huvudstad så finns det ett lugn i Panjim.

Här finns gott om restauranger, min favorit är Sher-e-Punjab, en liten restaurang på 18th June Road som serverar världens bästa Paneer butter masala och en underbar Gulab Jamun som efterrätt. Om du är i Panjim skall du absolut prova på denna restaurang, oftast nästan fullsatt av en stor del lokalbefolkning men även en hel del turister.

När jag är i Panjim försöker jag att alltid ta ett par nätter på Panjim Inn, ett av mina favorithotell i Indien. Det är ett gammalt restaurerat hus i portugisisk stil. Rummen har en genomtänkt design och man lever som en kung. Eftersom jag ofta bor enkelt på stränderna tycker jag att detta miljöbyte är väl värt varje rupie det kostar. TV, aircondition, varmvatten och frukostbuffé känns ju som rena lyxen i Indien.

Vill man åt det mysiga med Panjim men ändå vill hålla i pengarna finns det ett supermysigt litet guesthouse som heter Comfort Guesthouse, det ligger på 31st January Road, en kort promenad från Panjim Inn. Här bor man för bara några hundra rupies natten i ett jättemysigt gammalt hus. Enkla rum, men fräscha och med TV.

I Panjim ligger även INOX, en modern biograf med bekväma stolar och rejäl bioduk. Här visas både Hollywood och Bollywood, absolut en bra avslutning på dagen.

För den som gillar att shoppa finns det gott om märkesbutiker i Panjim. Du hittar Levi´s, Lacoste, Addidas, Benneton, Lee, Wranglers, Nike, Reebok, Apple och många andra välkända butiker. Passa även på att besöka den lokala marknaden där du kan köpa allt mellan himmel och jord.