Inför resan

Det finns en hel del saker man skall tänka på innan man packar sin väska och åker till Goa. Här har vi försökt samla det viktigaste. Om du tycker att vi har missat något så får du gärna höra av dig till oss och berätta det!

Visum till Goa

För att få resa in i Indien krävs det att man har ett giltigt visum. Detta kostar 440 kronor och man ansöker om det via Indiska ambassaden i Stockholm. En utförlig guide för hur man ansöker om visum till Indien hittar du här.

Visumet är gilltigt i 6 månader och under denna period får du resa fritt in och ut ur Indien. Om du funderar på att köpa en sistaminutenresa till Goa så är det viktigt att du ser till att ha ett visum först!

Enligt indiska ambassaden kan man inte ansöka om visum via post om avresan är inom 25 dagar, då får man istället lämna in passet och ansökan direkt vid ambassaden.

Tiden för att få visum varierar, det kan ta mellan 5 och 40 dagar beroende på säsong, i december är väntetiden som längst.

Vaccination

Om du skall åka till Goa kan det vara bra att vaccinera sig. Det absolut viktigaste vaccinen är Hepatit A och B, Kolera och Polio. Om du reser mellan juli och januari kan det vara bra att vaccinera sig mot Japansk encefalit.

För mer information om vilka vaccinationer som just nu är aktuella kan du kolla på Vaccination.nu.

Det finns flera olika vaccinationskliniker, priserna kan variera ganska mycket, så det kan löna sig att göra lite efterforskningar innan man vaccinerar sig, eller att t.ex. ta olika vaccin på olika ställen. En vaccinationsklinik är Cityakuten som finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Valuta

I Indien använder man rupies. Det kan vara bra att växla till sig rupies för ca 1000 svenska kronor innan man åker ner så att man itne står på flygplatsen utan några pengar. I Goa finns det både bankomater och andra uttagsställen, bland annat kan man ta ut pengar med sitt Visa eller Mastercard på de flesta resebyråer mot en avgift på 2%.

Kolla med din bank vilka avgifter du har för uttag utomlands, det kan skilja väsentligt. ICA-banken har ingen avgift vid uttag utomlands, så om du inte har ett ICA-kort så kan det vara idé att ansöka om ett sådant innan du reser.

Om du inte har möjlighet att ha med dig ett kort så fungerar dollar och euro bra att växla in överallt, svenska kronor är inte att rekommendera. Skall du vara borta en längre tid kan det vara bra att ha med sig resecheckar i euro eller dollar, fördelen med resecheckar är att de är försäkrade, så om du blir bestulen på dom kan du spärra checkarna och få nya från t.ex. American Express som säljer resecheckarna. Du kan köpa resecheckar på t.ex. Forex.

Man får i dagsläget lite mer än 6 rupies per krona, den aktuella växelkursen hittar du på t.ex. valuta.se eller genom att söka på 1 SEK in INR på Google.

Att ta med sig

Det är ju alltid skönt att resa lätt men det finns vissa saker som kan vara bra att ha med sig. Det kan vara bra att ha med sig:

  • Pass med gilltigt visum
  • Biljett
  • Lonely Planet
  • Tandborste
  • Böcker
  • Ett par vanliga byxor och tröja (det kan bli kyligt på kvällen)

Om du blir av med ditt pass i Indien kan detta ställa till en hel del problem, vi rekommenderar därför att du innan resan scannar ditt pass och ditt visum och mailar till dig själv, på så sätt kan du alltid skriva ut en kopia om du skulle bli av med ditt pass. Det går också bra att bara kopiera det i en kopiator och ha med sig kopiorna.

Följande saker finns att köpa i Goa, ofta billigare än hemma:

  • Solkräm
  • Myggmedel (som dessutom är bättre än det man köper i hemma)
  • Shampoo och balsam
  • Tandborste, tandkräm etc.

Eluttagen i Indien fungerar fint med svenska apparater så du behöver ingen speciell konverterare eller annat, det är bara att plugga in.